Nu u beschikt over een gebruikeraccount en een domeinnaam wilt u waarschijnlijk direct een website aanmaken. Informatie over de verschillende manieren waarop u dit kunt doen vindt u in de sectie 1. Uw site aanmaken

Als uw site klaar is wilt u deze waarschijnlijk in uw browser bekijken. Hoe u dit kunt doet leest u in de sectie 2. Een voorbeeld van uw site bekijken.

Zelfs de meest perfecte site is niet effectief als niemand er ooit van hoort. Als al het ontwerpwerk klaar is moet u het bestaan van uw site doorgeven aan populaire zoekmachines. Aanwijzingen hoe u dit kunt doen vindt u in sectie 3. Uw sites aanmelden bij zoekmachines.

1. Uw site aanmaken

Er zijn in het algemeen drie manieren om een website te bouwen:

• Schakel een webdesignstudio in om uw site te bouwen, waarna u alleen de inhoud hoeft te beheren.
  • Bouw zelf een site met Presence Builder - het krachtige hulpprogramma waarmee u zelf professioneel uitziende websites kunt bouwen in een paar klikken met de muis. Hierover vindt u meer in de sectie Presence Builder.
  • Maak uw website vanuit een Contentmanagementsysteem (CMS) - een editor waarmee u eenvoudig een site kunt aanmaken en de inhoud (pagina’s, scripts, toepassingen, enzovoorts) kunt bewerken. Als u meer wilt weten over het bouwen van sites contentmanagementsystemen, zie dan de sectie Contentmanagementsystemen.

Of u nu een kant-en-klare website hebt aangeschaft of u hebt deze zelf gebouwd, u moet de bestanden van de site uploaden naar uw account om deze op het web zichtbaar te maken. Er zijn twee manieren waarop u deze bestanden kunt uploaden:

• Via FTP. U leest hierover meer in de sectie Bestanden uploaden via FTP.
  • Gebruik maken van geïntegreerd Bestandsbeheer. U leest hierover meer in de sectie Bestanden uploaden met Bestandsbeheer.

Presence Builder

Presence Builder is een geweldig hulpprogramma waarmee gebruikers zonder kennis van HTML-codes of grafisch ontwerp professioneel uitziende websites kunnen bouwen. Dit hulpprogramma biedt een eenvoudige visuele editor en een grote keuze aan sjablonen voor verschillende soorten websites. U hoeft alleen een geschikt pagina-ontwerp te selecteren en een sjabloon voor de inhoud van de site. Met de editor kunt u webpagina’s aanmaken, verschillende soorten informatie toevoegen (tekst, afbeeldingen, video, scripts) en de instellingen van de website aanpassen, zoals de naam van de site, trefwoorden, pictogrammen, enzovoorts.

U kunt websites met Presence Builder bouwen en bewerken als uw hostingabonnement u deze optie biedt. Is dat niet het geval, of hebt u al het maximaal aantal toegestane sites gepubliceerd, dan kunt u nog steeds een website aanmaken met Presence Builder en deze bewerken. Voordat u deze kunt publiceren moet u echter een upgrade van uw hostingpakket uitvoeren.

Als u websites wilt bouwen via Presence Builder, controleer dan of uw hostingabonnement u deze optie biedt. Zo niet, dan moet u een andere manier zoeken om uw website te bouwen of een upgrade van uw abonnement aanschaffen.

Een website bouwen met Presence Builder:

1. Ga naar Websites & domeinen en zoek uw domeinnaam.
  2. Klik op de knop Site aanmaken onder Presence Builder.
  3. Select een onderwerp dat goed aansluit op uw website.
  4. Bewerk de website:
    1. Structuur: voeg meer pagina’s toe en verwijder de vooraf ingestelde pagina’s die u niet nodig hebt.
    2. Inhoud: wijzig de vooraf ingestelde informatie en voeg tekst, afbeeldingen, video’s, scripts en andere elementen toe.
    3. Design: wijzig de indeling en het kleurschema.
  5. Publiceer de website.

Meer informatie over het bouwen van websites met Presence Builder vindt u in de sectie Websites bouwen met Presence Builder.

Contentmanagementsystemen

Contentmanagementsystemen (of CMS’en) zijn programma’s van andere bedrijven gebruiken die de gebruiker een grafische interface geven waarmee informatie op een website kan worden toegevoegd of bewerkt: pagina’s, scripts, bestanden, multimedia, enzovoorts. Dit zijn de populairste CMS-systemen die veel worden gebruikt:

• WordPress - een gratis open-source hulpprogramma voor blogs.
  • Joomla - een gratis open-source content management-systeem voor publiceren op het web.
  • Drupal - een gratis en open-source framework voor content management

Voordat u een website in een CMS kunt aanmaken moet u de software van het CMS in uw hostingaccount installeren. Er zijn twee opties beschikbaar:

• Installeer een CMS als webtoepassing. De meest populaire CMS-systemen kunnen direct via Plesk worden geïnstalleerd als webtoepassing. Volg hiervoor de volgende aanwijzigen:
  1. Ga naar Toepassingen.
  2. Zoek in de lijst met beschikbare toepassingen naar het CMS van uw voorkeur en installeer deze zoals beschreven in de sectie Webtoepassingen.
  3. Bouw uw website in het CMS. Zie de documentatie van uw CMS als u meer wilt weten over het bouwen van websites via dit systeem.
  • Als het gewenste CMS-systeem niet in de lijst met beschikbare webtoepassingen staat, dan kunt u deze downloaden en installeren door de installatie-instructies te volgen in de documentatie van het CMS van uw keuze.

Bestanden uploaden

Als u al beschikt over een website die is gebouwd door uzelf of door een webdesignstudio, dan hoeft u alleen de bestanden en mappen van de site te kopiëren naar de server van uw provider. Standaard moet u de bestanden van uw website uploaden naar de map httpdocs. In Plesk voor Windows kunt u ook bestanden uploaden naar een virtuele map. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als uw website gebruik maakt van meerdere ASP.NET-toepassingen die verschillende versies van ASP.NET gebruiken. Zie de sectie Virtuele mappen gebruiken voor meer informatie.

U kunt bestanden op een van de volgende manieren uploaden:

• Via FTP. Dit is de beste manier als de bestanden van de website worden beheerd door meerdere mensen, omdat hiervoor geen toegang nodig is tot uw gebruikeraccount. U kunt voor de verschillende personen een FTP-gebruiker aanmaken. U leest meer over deze methode in de sectie Bestanden uploaden via FTP.
  • Via Bestandsbeheer in Hostingbeheer. Deze manier is makkelijker omdat u de grafische interface van Hostingbeheer kunt gebruiken; deze kent een set handige mogelijkheden, zoals een visuele HTML-editor en de mogelijkheid om rechten van bestanden te beheren. Meer informatie over de mogelijkheden van Bestandsbeheer vindt u in de sectie Bestanden uploaden met Bestandsbeheer.

2. Een voorbeeld van uw site bekijken

Als u de bestanden van uw website naar het abonnement hebt geüpload, dan kunt u controleren hoe uw site eruit ziet in een webbrowser. Dit kan al voordat het adres van de nieuwe site is opgenomen in het domeinnaamsysteem.

Een voorbeeld van een site bekijken:

1. Ga naar Websites & domeinen.

2. Klik op Voorbeeld onder de domeinnaam van de website die u wilt bekijken.

Uw site zal worden geopend in een nieuw venster van de browser.

Notitie: De inhoud van met een wachtwoord afgeschermde mappen is wellicht niet beschikbaar in de Voorbeeldmodus.

Soms wilt u een site te laten zien aan iemand voordat uw domein is geregistreerd. Dit kunt u op verschillende manieren doen zonder deze persoon toegang te geven tot uw gebruikeraccount. U leest hier meer over in de sectie Een voorbeeld van websites bekijken.

3. Verzend uw sites naar zoekmachines

Als u meer bezoekers wilt genereren en meer verkeer naar uw site wilt genereren nadat u deze op internet hebt gepubliceerd, moet u deze naar zoekmachines verzenden. Voordat de site wordt ingediend, kunt u de siteniveaus in zoekresultaten verbeteren door de volgende optimalisaties van inhoud:

Vermeld in de tekst op uw webpagina's de vaak gezochte trefwoordzinnen, die relevant zijn voor het onderwerp van uw site. Vermeld bijvoorbeeld meerdere keren uw product of een onderwerp dat u interesseert in de tekst op een webpagina.

Voeg relevante zoekwoorden toe aan de tags <title> en <meta>. Sommige zoekmachines zoeken naar trefwoorden en beschrijvingen in metatags die in webpagina's zijn geplaatst en presenteren deze zoekwoorden in de zoekresultaten.

Als u bijvoorbeeld hostingsoftware voor automatisering verkoopt, kunt u de volgende tags opnemen in HTML-pagina's van uw website:

<HEAD>
<TITLE>Hostingautomatiseringssoftware bestellen
</TITLE>
<META name="keywords" content="bestelling, hosting, software">
<META name="description" content="Hostingautomatiseringssoftware bestellen">
</HEAD>

Scheid de sleutelwoorden met een komma zonder spaties.

Nadat u de website hebt geoptimaliseerd en deze naar uw klantenaccount hebt gepubliceerd, dient u deze in bij zoekmachines zoals Google, Yahoo, Bing en andere zoekmachines waarvan u weet dat ze populair zijn in uw land.