Wat is het verschil tussen POP en IMAP?

Byshosting biedt twee manieren om je e-mail op te halen: POP en IMAP. Het grote verschil tussen deze twee is dat bij POP alle e-mail wordt gedownload van de mailserver en bij IMAP de mail juist op de server blijft staan.

Welk protocol de voorkeur geniet, ligt volledig aan jou. Als je je e-mail op meerdere locaties wilt kunnen lezen, je e-mail veilig wilt bewaren of schijfruimte op je harde schijf wilt besparen, dan kun je het beste kiezen voor IMAP. Wil je echter graag alle e-mail zelf archiveren, schijfruimte op je webserver besparen of heb je geen constante verbinding met internet, dan is POP vaak een betere keuze.

Voor- en nadelen

Het POP-protocol heeft als voordeel dat het aantal berichten dat je op kunt slaan gelijk is aan de capaciteit van je computer. Ook kun je berichten die op je computer zijn opgeslagen bekijken, zonder dat een internetverbinding noodzakelijk is. Echter, het lezen van je e-mail op verschillende computers of e-mailprogramma's zal voor problemen zorgen. Bovendien zal je al je e-mail kwijtraken als je computer crasht.

IMAP lost de nadelen van POP op: je kunt meerdere applicaties gebruiken om dezelfde inbox te benaderen en je e-mail blijft bewaard als je computer crasht. Echter is het iets lastiger om je e-mail offline te lezen, omdat de e-mail op de server staat. Bovendien gebruikt e-mail opslagruimte van je webruimte bij Byshosting.

Richtlijnen

Het is volledig aan jou welk protocol je wilt gebruiken. Hieronder volgen enkele richtlijnen:

  • Gebruik POP óf IMAP. Allebei tegelijk gebruiken zal voor problemen kunnen zorgen;
  • Gebruik IMAP als je je e-mail op meer dan één computer (of apparaat) wilt kunnen lezen;
  • Als je meerdere programma's wilt gebruiken, gebruik dan voor ieder programma IMAP;
  • Webmail werkt met IMAP. Gebruik je je webmail naast je e-mailprogramma, gebruik dan IMAP;
  • Sommige programma's bieden de optie om bij het gebruik van POP de e-mail op de server te laten staan. Als je dit gebruikt, overweeg dan IMAP.